Dette forteller snorking deg om helsen din


0

Litt over halvparten av alle voksne mennesker snorker når de sover. For noen blir snorkingen et så stort problem at det kan føre til helseplager. Les videre for å lære mer om snorking og helse. 

Går snorkingen utover søvnkvaliteten din? Dr. Jarl Bunæs hos Bærum Plastikkirurgi har lang erfaring med utredning og ulike inngrep. Ta kontakt i dag for å finne ut av hva snorkingen din prøver å fortelle deg. 

Dette er snorking

Snorking er et svært vanlig fenomen, spesielt blant voksne menn. Overvekt og røyking kan forverre snorkingen, mens vektnedgang kan gjøre det bedre. For noen hjelper det også å ligge på siden når de sover. Når snorkingen blir så høylytt at det forstyrrer partneren eller deg selv, er det et problem som kan gi helseplager. Det kan være at du føler deg uopplagt og trøtt, blir ukonsentrert og får hodepine. 

Årsaken til at vi snorker er at musklene i svelget slapper av når vi sover, og passasjen blir trangere. Vibrasjoner fra bløtvevet i ganen, drøvelen og svelgveggen kan gi lyd, i noen tilfeller mye lyd, når vi sover. Har du i tillegg en tendens til å bli tett i nesen når du sover, kan dette forverre lyden. 

Snorking varierer fra person til person. Noen har trangere passasje i luftveiene, og er dermed mer utsatt for høylytt snorking som kan forstyrre sengepartneren. Dette kalles sosial snorking, og skal ikke forveksles med søvnapné. 

Søvnapné må utelukkes

Obstruktivt søvnapnésyndrom (OSAS), populært kalt snorkesyke, er en alvorlig form for snorking. Den ledsages gjerne av pustestopp under søvn, noe som kan føre til økt risiko for helseplager som hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og hjerneslag. 

Føler du deg trøtt og uopplagt når du våkner og mistenker at du lider av søvnapné? Be sengepartneren din om å observere deg mens du sover for å finne ut av om lufttilførselen blokkeres under søvn. Hvis dette er tilfellet må du utredes på sykehus gjennom søvnregistrering. Søvnapné kan behandles med en operasjon, bruk av bittskinne eller CPAP-maske. 

Sosial snorking

Dersom det ikke er noen blokkering av lufttilførselen, men snorkingen er så høylytt at den plager både partneren din og deg selv, kan du ha tilstanden sosial snorking. Snorking kan skyldes alle anatomiske forhold som forminsker åpningen mellom drøvel og bakre svelgvegg. Noen av disse er:

  • Store mandler
  • Tett nese
  • Skjev skillevegg
  • Polypper (nesepolypper)

Dette kan heldigvis behandles med en snorkeoperasjon. 

Snorkeoperasjon

En snorkeoperasjon går ut på å øke avstanden mellom drøvel og svelg, og mange kan ha et godt resultat av dette. Operasjonen utføres enten med radiobølger eller laser, og går ut på å stramme den bløte ganen og drøvelen. 

Resultatet er større passasje, mindre vibrasjoner, lavere lyd, redusert helserisiko og økt husfred. 


Like it? Share with your friends!

0

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format