Trene til triatlon

Lær hvordan du best mulig trener deg opp til et krevende triatlon!


0

Triatlonløp har fått svært mye oppmerksomhet de siste årene, og nordmenn har kastet seg over trenden. Løpene har blitt regnet som skikkelig manndomsprøver, og egner seg for de tøffeste av de tøffe. 

Lær hvordan du raskt kommer i form til triatlon! 

Trening, trening, trening 

Triatlon er en multisport som består av svømming, sykling og løping – i denne rekkefølgen. Distansene kan variere fra løp til løp, og noen løp og stevner egner seg for de mer øvede. 

Et av de mest populære triatlonstevnene her til lands har blitt Norseman Xtreme Triathlon. Her skal utøverne utføre følgende øvelser: 

  • Svømming: 3,8 km i Hardangerfjorden.
  • Sykling: 180 km fra Eidfjord, over Hardangervidda, og videre til Austbygda ved Tinnsjøen.
  • Løpeetappe: 42,2 km mot Rjukan og opp til toppen av Gaustatoppen. 

De aller fleste stevnene du kan melde deg på i byer og rundt omkring er langt ifra så harde, men som du sikkert skjønner kreves det sterke fysiske grunnlag og mye hardtrening i forkant. 

Hvordan trene? 

Det beste tipset treningsekspertene gir er: Start nå! Skal du ikke delta før til neste år, kan du begynne i det små allerede . Slik bygger du opp et godt fysisk grunnlag. 

Når det er ca. seks uker igjen til løpet, bør du begynne opptrappingen. Det er dette idrettsutøvere kaller for formtopping. 

Her toppes formen til det ytterste rett før konkurranse for å kunne yte optimalt. Men denne perioden bør ikke vare lenge, da formtopping ved en lengre periode kan gi motsatt effekt. 

Husk at det er i restitusjonstiden kroppen henter seg inn igjen, og bygger seg selv sterkere. Gi derfor kroppen nok tid til å hvile innimellom, og ta deg en treningsfri uke mellom treningsprogrammene. 

Treningsprogram

Sørg for at du har et treningsprogram du trives med og som du føler at du får nytte av. Treningsprogrammet bør inneholde svømming, sykling, og løping, og starter du i god tid i forveien bør du ha minst en økt i måneden som inneholder alle tre grenene. 

Treningsprogrammet bør også inneholde:

  • Store baseøvelser som markløft, knebøy og benkpress
  • Gode overkroppsøvelser som gjør deg sterkere i rygg og armer
  • Gode beinøvelser som gjør deg sterkere i “sykkelmusklene”
  • Kondisjon

Et godt tips er å trene med pulsklokke og sette opp et program etter denne. Slik kan du følge med på progresjonen, og passe på at du ikke overbelaster kroppen. 

Mentalitet

Utholdenhet og fysisk styrke handler også om mentalitet. Derfor bør du forberede hodet så godt som mulig, og strekke deg til det ytterste av og til. Du vil garantert være utenfor komfortsonen i konkurransen, så det er derfor viktig at du trener på hvordan du takler dette i forkant av stevnet. 

Et annet godt tips er å trene på visualisering. Visualiser hvordan du skal gjennomføre konkurransen og hvordan du skal føle deg mens du gjennomfører den. Hodet og kroppen henger ofte sammen, og det du tenker vil også ofte bli det som er realiteten. Tenk derfor alltid positivt og sterkt! 

Lykke til!


Like it? Share with your friends!

0

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format