Hvordan kle seg på jakt?

Skal du på jakt i høst? Slik kler du deg best!


0

Jaktsesongen foregår mellom august og mars, og dette er også de månedene vi opplever mest vær her i landet. Hva slags utstyr du velger å ha på deg og ta med deg, vil ha stor betydning for varmeisolasjon, vanntetthet og at du i det hele tatt får en bra opplevelse ute i naturen.

Er du en fersking og usikker på hvordan du bør kle deg i jaktsesongen? I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på noe av det viktigste utstyret du bør ta med deg. 

Det innerste laget er viktigst

Det du har inntil huden er avgjørende for generering av varme. Helt innerst bør du, kanskje ikke overraskende, alltid ha ull. Invester i et komfortabel ullundertøysett som både sitter godt og føles bra. 

Selv når gradestokken peker over 10 grader kan ullundertøy være smart for å transportere svette og for å unngå fukt. Er det litt varmere ute, kan du se etter tynnere ull. Merker som Ulvang og Helly Hansen har begge sesongbaserte overdeler og underdeler i ull. 

Hold føttene tørre 

Sokker

På føttene bør også det innerste laget være av ull. Er det litt kaldt ute bør du se etter tjukkere sokker, og på varmere dager kan du ha tynnere ullsokker. Igjen er ull det smarteste valget grunnet sin fuktransporterende egenskap. 

 • Tips! Sørg for at sokkene ikke er trange mellom tærne – dette kan både føre til gnagsår og mindre blodgjennomstrømning. Et annet godt tips er å bruke sportsteip på de stedene du vet du vanligvis får gnagsår først. 

Sko

Invester i et skikkelig par med jaktstøvler! Når du er ute på jakt kommer du trolig til å gå langt, samt stå mye. Det finnes mange varianter ute på markedet, og her gjelder det egentlig bare å finne de skoene dine føtter trives best i.

På en tidlig og regnfull høst kan det egne seg med høye jaktstøvler i gummi. Når vinteren kommer, kan det være lurt å ha skikkelig sko med varmeisolasjon, høy vanntetthet og godt grep. Se gjerne etter sko laget med Gore-Tex

I tillegg vil hvor du jakter være avgjørende for hvilke tekniske egenskaper skoene bør ha. Skog, mark og høyfjell krever ulike spesifikasjoner. 

 • Tips! Spør jaktavdelingen i en sportsbutikk om hjelp. De skal ha fått tilstrekkelig med opplæring, og vet derfor hva som egner seg best for ditt behov. 

Gamasjer på snøfylte dager

Er det et tykt snødekke, bør du ha gamasjer for å unngå å sparke snø opp i skoene når du går. Hvilke som fungerer best avhenger av personlige preferanser. Gamasjer kan variere mye i pris og kvalitet, så her gjelder det bare å prøve seg frem. 

Bukser 

Buksene bør ha egenskaper som vindtetthet, vanntetthet, samt at de bør være stille. I tillegg kan det være lurt å bruke nøytrale farger eller skogsfarger for best kamuflasje. 

Buksene bør også være komfortable og ha optimal passform, slik at du på lange dager ikke lar deg forstyrre av disse. Kjente merkevarer som Norrøna og Bergans har jaktbukser i mange varianter og passformer. 

 • Tips! Prøv buksene i noen minutter i butikken. Gå litt rundt, sitt på huk osv. Lytt etter hvor stille de er, og kjenn etter hvor komfortable de er. Her kan også et godt tips være å spørre de i butikken om råd. 

Overdeler

Vi har allerede vært såvidt inne på dette punktet: Nemlig en god ulltrøye. Ull er det laget du bør starte med, da det fungerer optimalt for forholdene du skal begi deg ut på. 

På kaldere dager kan det være lurt å ha på seg en god ullgenser som ikke klør og som er av 100% ull. På mildere dager kan det holde med en overdel som har tekniske fordeler som stretch og fukttransportering. 

På ekstra kalde og vindfulle dager kan det være lønnsomt med en tynn skalljakke under jaktjakken. 

Jakke  

Jakken krever de samme tekniske egenskapene som buksene – nemlig:

 • Vindtetthet
 • Vanntetthet
 • Fukttransportering
 • Lager minimalt med støy 
 • Kamuflerende eller nøytrale farger

Andre ting du bør huske på 

I tillegg til å ha tøy og sko med gode tekniske egenskaper, bør du også huske på:

 • Votter
 • Lue/pannebånd/caps 
 • Skjerf/bøff 
 • Myggmiddel/myggnett
 • En god tursekk
 • Nok mat og næring
 • Funksjonelt jaktutstyr 
 • Sikker jakt
 • Eventuelt nødvendig jaktutstyr til hund og barn

God jakt!


Like it? Share with your friends!

0

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format