Norges fire beste lakseelver


0

2019 er villaksens år – det internasjonale året for laksen. Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norske Lakseelver har fått i oppdrag å ta initiativ til og koordinere aktiviteter i Norge. Det skal handle om den fantastiske villaksen og dens rolle i nordmenns liv. Derfor har vi satt sammen en liste over Norges beste lakseelver, til ære for villaksens år 2019.

Det finnes over 600 elver og sideelver med laks og sjøørret i landet. På denne listen er de fire beste lakseelvene kåret av redaktør i Jakt og Fiske Ole Kirkemo med kone fiskeribiolog Anne-Mette Kirkemo. Felles for de beste elvene er ikke bare at det er flott laksefiske, men også at det er jobbet mye rundt elvene med forskjellige tilbud som overnatting og guiding.

Altaelva i Kautokeino og Alta kommune

Storlaksen biter på i Altaelva

Altaelva er en av Norges beste elver for sportsfiske etter laks. Elva ligger vest i Finnmark og utgjør nedre del av Alta-Kautokeinovassdraget, med et hovedløp på 49,4 km. Altaelva er kjent for sin storvokste laksestamme og sitt eksklusive fiske. Søknad om fiske må sendes inn tidlig på året, og alle kortene selges i løpet av to trekninger – en for lokalbefolkningen og en for folk utenbys fra.

Fisk fra de tradisjonelle trebåtene i Altaelva

Altaelva har en unik kultur og historie knyttet til laksefisket. Navnene på fiskeplassene er en blanding mellom norske, samiske og finske navn. Fram til 1600-tallet var det stort sett bare samer som drev fiske i Altaelva, og på 1800-tallet ble elva populær blant britiske lakseturister.

Lakselva i Lakselv kommune

På jakt etter “ruggen”? Den finner du i Lakselva

Lakselva er en elv i Porsanger kommune i Finnmark som begynner nord for Karasjok og munner ut i Porsangerfjorden. Elva er 103,1 km lang. I Lakselva har du mulighet til å fiske ditt livs laks – gjennomsnittsvekta har de siste årene ligget på omkring 6 kg, og de største laksene har vært godt over 20 kg.

Søknadsprosessen for fiskekort starter i februar, og trekningen blir noe senere.

Orkla i Tynset, Rennebu, Meldal og Orkdal kommuner

Orkla er lakseførende i en strekning på 88 km, og fra midten av juli er det oftest mye laks i hele elvas lengde. De største laksene er gjerne enda tidligere enn dette, i de første dagene av sesongen fra 1. juni. Den største registrerte laksen gjennom tidene var på 25 kg. Gjennom historien har Orkla flommet over mange ganger til skade på både eiendom og liv. I dag er elva derfor regulert av fem kraftverk.

Det er 34 vald i Orkla med mye variert fiske. Alle fiskere må registrere seg, betale fiskeravgift og følge kvotereglene.

Gaula i Holtålen, Midtre Gauldal, Melhus og Trondheim kommune

Vakre omgivelser på Gula i Holtålen

Gaula er den nest lengste elven som i sin helhet renner gjennom Trøndelag med en strekning på 152,82 km. Elva har sitt utspring på fjellet mellom Ålen og Tydal, og munner ut i Gaulosen på grensen mellom Melhus og Trondheim.

Gaula har gjennom tidene blitt regnet som en av de beste lakseelvene i landet. Årlig blir det fisket mellom 20 og 50 tonn. Laksefiske har vært næringsgrunnlag for mange mennesker som har slått seg ned langs elva opp gjennom historien. Gaula er kjent som en flomelv med vannføring som går fort opp og ned. For å redusere skadeomfanget er det bygget 7 mil med elveforbygning langs Gaula.

Fisketiden for laks er fra 1. juni til 31. august. Sjø- og brunørret er fredet. Ellers følges kvotereglene og det må betales fiskeravgift.


Like it? Share with your friends!

0

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format