Dette må du vite om periodisk faste


0

Vi har akkurat ønsket 2019 og en rekke nye nyttårsforsetter velkommen. Blant disse er det mange av oss som har et ønske om en lavere fettprosent og en høyere muskelvekst. Dette krever et godt kosthold og en god treningsrutine.

Har du hørt om dietten der du må faste i 16 timer og kan spise “hva du vil” i 8 timer? Dietten blir kalt for intermittent fasting, eller periodisk faste. Dietten handler i utgangspunktet om at kroppen skal ha tid til å fordøye maten samt at et kortere spisevindu kan føre til et lavere energiinntak.

Et slikt spisemønster passer ypperlig for den som ikke spiser frokost, og for den som ønsker færre men større måltid, og som ønsker å gå ned i fettprosent uten å føle seg sulten. På den andre siden kan dietten føre til at du ikke får i deg nok næring dersom du ikke er nøye med å spise nok.

Slik fungerer periodisk faste

Periodisk faste er en diett der du har et “spisevindu” på 8 timer, og faster i 16 timer. Her kan du for eksempel innta første måltid kl 12 og siste kl 20.  Men kroppen merker omtrent ingen forskjell på en time eller to, så om du utvider spisevinduet til 9-10 timer en dag, vil ikke det ha stor betydning for dietten (med mindre du øker energiinntaket). Hvordan du velger å legge opp fasteperioden er opp til deg, og det er kanskje her mange har misforstått og falt av. Her er det viktig å ta hensyn til personlige preferanser og individuelle behov. Noen har for eksempel behov for å utvide spisevinduet for å kunne rekke både lunsj med jobben og middag med familien, mens andre har behov for et mindre spisevindu for å kunne innta færre men større måltider. Det viktigste er at du ikke bryter med fasten i den perioden av døgnet du skal faste for å oppnå en optimal måltidsrytme. Dette gjelder ikke kaffe, vann, og te – dette kan du forsyne deg av når som helst.

For at dietten skal fungere og være effektiv, må du likevel tenke på energiinntak, energibehov samt at måltidene dekker all næringsbehov. Dette gjelder også essensielle næringsstoffer. Fordelen med dietten derimot er at mange opplever vekttap nettopp fordi de har færre timer å innta maten på og får derfor også et mindre energiinntak, som er avgjørende for vekttap.

Bortsett fra vekttap, kan dietten også føre til bedre søvn og en bedre fordøyelse, da kroppen får en liten “pause”. Dette er fordi fordøyelsessystemet og forbrenningen ikke behøver å jobbe kontinuerlig på høygir.

Passer dietten for meg?

Dietten passer for deg som er lei av å høre at frokost er det viktigste måltidet, for deg som ønsker å ha en bedre kontroll over måltidene, og for deg som ikke ønsker å være sulten på diett. Men i utgangspunktet handler kosthold om hva du trives med, og et kosthold som ikke gjør deg tilfreds er ingenting å hige etter. Dersom dietten blir et stressmoment, kan du faktisk oppleve motsatt effekt fordi kroppen skiller ut hormoner som kortisol og adrenalin når du er stresset, som over tid kan føre til dårligere søvn og nedsatt forbrenning.

Norske ernæringsfysiologer er også skeptiske til dietten, da vi ikke har noen konkrete studier som viser effekten på langsikt – samtidig har vi heller ingen studier som sier at den kan være direkte usunn. Mange opplever en god effekt av dietten, og anser denne måltidsrytmen som en livsstil. Her gjelder det å prøve seg frem og finne ut av hva kroppen trives best med.

Det er også fullt mulig å trene i fastetiden dersom morgentrening eller kveldstrening er noe for deg. Men husk på at treningsformer som tung styrketrening og kondisjonstrening krever et høyere energiinntak, og at dette også er viktig å huske på når du skal starte på en diett.

Lykke til!


Like it? Share with your friends!

0

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format